Bästa filmerna om musik

Gillar du musik? Gillar du film? Gillar du kombinationen filmer som handlar om musik? Bra, då är kanske den här listan någonting för dig. Här följer en lista på de bästa filmerna om musik.

5. Almoust famous
Det är svårt att inte bli kär i dramat om den unge mannen som får följa ett bands resor genom USA och in i vuxenlivet. Bra skådespelarinsatser och ett fruktansvärt bra manus. Utmärkelser: Oscar till Cameron Crowe för Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen. Bästa scen: När Russel ska föra fram sina sista ord innan han hoppar från ett tak.
'
'
4. High fidelity
Filmatiseringen av Nick Hornbys bok är en av mina personliga favoritfilmer. Ni vet hur det är, ibland handlar det inte om att själva filmen är bra, utan att man helt enkelt själv tycker om den. Lite som med kavajer jag pratade om i ett tidigare inlägg. Hittar man en som passar sig själv så är det, oavsett var den kommer ifrån, bara att gratulera sig själv. Filmen handlar om skivbutiksägaren Rob och hans musikkunskapselitism, bl.a. Utmärkelser: Nominerad till en BAFTA film award för Best Screenplay. Bästa scen: Det finns fruktansvärt många och välja på, exempelvis varje gång de gör Top Five-listor. Men, scenen när han föreställer sig vad han ska göra när hans ex nya pojkvän kommer in i butiken förtjänar bästa scens-utmärkelsen.
.

3. Spinal Tap
Jag tror det här är världens första "mocumentary" med bl.a. skaparen av the Simpsons i huvudrollen. I filmen följs bandet Spinal Tap genom den senare delen av deras karriär. Den banbrytande filmatiseringen i sig gör att filmen är värd sin plats här. Utmärkelser: Inga flashiga. Bästa scen: När en banddeltagare ska förklara varför deras förstärkare går upp till 11 istället för 10.
.

2. Amadeus
En klassisk framgångs och fall historia om Mozarts liv sett ur den utanför strålkastarljuset förvisade kompositören Salieris ögon. En av dem filmer som verkligen väckte mitt intresse för klassisk musik. Utmärkelser: 8 Oscars (!) för bl.a. Best Director och Best Actor in a Leading Role. Bästa scen: När Mozart äger upp Salieri genom att göra en variation av en av hans låtar.



1. Shine
Historien om pianisten David Helfgott är en fantastisk skildring om vad press kan göra med människor. Mitt första möte med Rachmaninovs trea. Otroligt bra på alla nivåer och har ni inte sett den, se den. Mer behöver nog inte sägas. Utmärkelser: Oscar till Geoffrey Rush för Best Actor in a Leading Role och ytterligare 6 oscarsnomineringar. Bästa Scen: När David gör ett spontanuppträdande på en bar.



/AL

Kommentarer
Postat av: David

"Once" någon?

2011-04-17 @ 00:19:03
URL: http://topv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0