Alternativ till sommarjobb

Halva sommaren har gått ungefär och företags sommarjobbsplatser är antagligen fyllda. För många studenter börjar det kanske därför tryta lite i kassan och på något sätt behöver det ändå cashas in. Här är några alternativ till det klassiska sommarjobbet.


(I brist på bättre bild)

5. Köpsäljköpsälj-metoden
För detta projekt behövs någon form av aktier for dummies, ett startkapital och kanske en prenumeration på DI. Börja med att plöja boken och kompletterande litteratur som hittas på biblioteket, och sedan är det köpsäljköpsälj som gäller. Hur ser kaffeskörden ut i Colombia? Är det läge att köpa Ericsson? Kan vara roligt och beroendeframkallande. Om inte aktier är din grej, sätt en slant på att Dustin Johnson tar hem Nordea Masters, hans odds borde se rätt förmånliga ut nu.

4. Fynda/sälj-metoden
Det finns många som säljer saker på loppisar nu under sommaren och inte har en aning om hur man prissätter. Att åka runt på landets mindre sådana kan därför innebära en hel del klipp som sedan kan säljas på typ blocket med rejäl vinst. Förberedelse: Plöj alla säsonger av antikrundan och brittiska antikrundan, sedan är det bara att gå ut och hitta den där bortglömda Monet-tavlan.

3. Eget företagande-metoden
Alla har väl någon gång tänkt att, jo men det här kanske man skulle kunna driva igenom, typ sy upp egna flugor eller designa t-shirts, sälja lemonad jag vet inte. Har man tiden så kan det vara värt att sätta igång den där idén och kanske är man den nya Kamprad på en 3-månadersperiod. Inspiration kan med fördel hämtas av Mammas nya killekillen frisören:

2. Studera-metoden
Sommarkurser går ju att söka på de flesta universitet och det fina med det här är att du generöst får fortsätta låna pengar. Hence, dina pengaproblem försvinner, ett tag i alla fall, och dessutom blir du klokare på kuppen i ämnen som exempelvis dinosauriekunskap.
1. Glassa-metoden
Ett sista alternativ är att inte göra någonting alls, utan helt enkelt ta det lugnt över sommaren. Kanske, är det dessutom mera gynnsamt att hämta krafter till kommande termin för att då prestera bättre. Dessutom är det ofta skönast och lättast att åstadkomma!
/AL

Sämsta filmerna som vunnit Oscar för bästa film

Under avdelning överskattade filmer finns det mycket att klaga på. Och klaga är ju kul, så jag har satt ihop en lista över de sämsta av de så kallade bästa.



5. Shakespeare in Love
De kunde ha valt Fear and Loathing in Las Vegas, Rushmore, American History X eller Pianisten. De kunde ha valt någon av krigsfilmerna Rädda Menige Ryan eller Den Tunna Röda Linjen. Shakespeare in Love är (om möjligt) ännu tråkigare än den låter, och Gwyneth Paltrow ser mer ut som en anka än nånsin förr. 'Nuff said.
Min Oscar för 1998 års bästa film går till: American History X

4. Rocky
Visst, det finns sämre filmer än Rocky. Och vem gillar inte att heja på en underdog. Men det är löjligt att kalla den för den bästa filmen som nånsin gjorts, eller att ens ta med den i en diskussion om den bästa filmen anno 1976. Jag kan tänka mig att kora Rocky till den klyschigaste filmen nånsin.
Min Oscar för 1976 års bästa film går till: Taxi Driver

3. The Lord of the Rings: The Return of the King

Det är väl inte jättesvårt att omvandla en av historiens mest populära böcker till en film för den stora ungdomsmassan med en sån budget som Peter Jackson hade. Filmen har ju några feta svärdfighter, men det är inget man inte har sett hundra gånger förut. Vid sidan av stridsscenerna så är det här en helt ihålig film utan intressanta karaktärer eller någon bra dialog överhuvudtaget. Tack till den ena dvärgen för ditt fula ansiktsuttryck när du rynkar på ögonbrynen i 3 timmar. Tack till Liv Tyler för de minnesvärda orden ”blahabla love always and forever love blablöh”.
Min Oscar för 2003 års bästa film går till: Mystic River

2. Braveheart

Nomineringarna det här året är ju ett skämt: Braveheart, tätt följd av grisfilmen Babe, tätt följd av rymdrullen Apollo 13, som utklassade två andra filmer man aldrig hört talas om. Jag kan ingenting om Skottlands historia, men jag kan bara anta att Braveheart vann fem Oscars pga filmens politiska laddning. För som film har den inte mycket. Under filmens klimax när Mel Gibson reste sig och skrek ”FREEEEEDOOOOM” ville jag också resa mig upp och skrika – av ångest och själslig plåga.
Min Oscar för 1995 års bästa film går till: The Usual Suspects

1. Titanic

Från det irriterande soundtracket till den klyschiga romansen är det här en riktig pooper.
"Åh snälla rädda mig från isberget". Åh snälla håll käften. Nej, nu sänker vi det här skeppet. För gott.
Min Oscar för 1997 års bästa film går till: Good Will Hunting

/DN


Värsta sommarjobben

Sommaren är i full gång och studenterna lyser med sin frånvaro på Uppsalas gator. De flesta har åkt tillbaka sina hemkommuner för att kunna ha några extra tuss att köpa mat (läs sprit och bakiskebab) för. Här följer en lista på de jobb jag helst inte skulle vilja ha. En del är empiriskt upplevda, en del inte, vilket kanske kommer framgå.




5. Greenkeeper på golfbana

Ett extremt vanligt sommarjobb för unga och som golfspelare kan jag inte annat än slå ett slag (om ni ursäktar ordvitsen) för deras betydelse av välansad bana. MEN, det måste också vara ett av de mest otacksamma jobben. För det första förläggs ju jobbet inte nattetid vilket innebär att man måste klippa golfbanans gräs samtidigt som folk spelar. Med andra ord garanteras alltså oräkneliga verbala våldtäkter från medelålders övre-medelklassmän som tycker att man är i vägen. Allt detta sker dessutom under ständigt dödshot av golfbollar flygande runt huvudet som kulor från en kalashnikov på crystal meth. Troligast att bli utskälld av: Se ovan

'

4. Köra glassbil

Alla jobb har självklart sina kvaliteter. Och visst kan det verka som en idyll att glida runt i en bil packad med valutan som värderas högst under det kvartalet på året, glass. MEN slalomkörning kring hav av barn som springer i färdriktningen, och en jingel som säkerligen inte ses lika charmig eller nostalgisk efter sådär 40000 spelade gånger. Bilen pajar någonstans på en grusväg mellan ingenstans och ingenstans, i en skog, där det inte finns mottagning på mobilen... Hela lönen går åt att betala skadan på bilen du ådrog dig efter att du råkat köra in i en lyktstolpe då du försökte vända det ljusblåa åbäket. Troligast att bli utskälld av: Föräldrar som någon glassbilschaufför någon gång för något år sedan sålde för dyr glass till deras barn.

'

3. Premiärminister i Grekland

Det är alltid roligt med utmanande jobb på sommaren. Att nyttja den tid då man förväntas tjäna pengar med att faktiskt lära sig något är självklart en lyckad kombination. MEN att få jobbet som premiärminister i Grekland är lite som att sommarjobba på ett skepp där bara masten sticker upp ovanför vattenytan. "I den här pärmen står allt du behöver veta. Vi ses igen i augusti!"- är allt Giorgos Papandreous säger innan han springer iväg och tar första bästa färja.. nej just det den trafiken är avstängd... roddbåt, och sätter av mot Cypern. Troligast att bli utskälld av: 11 miljoner greker, Europaparlamentet, Europarådet, Europakommissionen, Frankrike, Tyskland, IMF, AMS PRO... I stort sett alla!

'

2. Julgransförsäljare med provisionsbaserad lön

Ett sommarjobb tas i 90-95 % av fallen för att pengar ska tjänas. Det kan därför vara klokt att se upp för jobb som innebär att du får betalt efter hur mycket du har sålt. Visst kanske det är några som gärna vill vara ute i god tid, men någonting säger mig att julgranar inte säljer som smör (glass är kanske bättre illustrerande mejeriprodukt i det här fallet) under sommarmånaderna. Hör du till de 90-95 % som vill tjäna pengar, välj ett annat jobb! Troligast att bli utskälld av: Den stackars sate som köpte en julgran för att någon vecka senare inse att den aldrig kommer hålla fram till jul då den redan lagt alla sina barr i en grönbrun matta på golvet.

'

1. Svartjobb av vilket slag som helst

Det kanske känns lockande att få jobba svart och slippa skatta, mindre krångel med papper och pengar rakt i hand. MEN att vid slutet av de tre arbetade månaderna få höra från chefen att han aldrig har sett mig tidigare och prompt påstår att den här människan aldrig har jobbat för honom innebär 1. slöseri med Tid (sommartid dessutom, den bästa av tider) som aldrig kommer tillbaka, 2. En sargad kropp och ett sargat psyke som aldrig hann återhämta sig efter terminens gny 3. att man potentiellt är ännu fattigare än innan. Troligast att bli utskälld av: Skatteverket, LO och andra organisationer med socialistisk värdegrund.

/AL


RSS 2.0