Uttryck från Försvarsmakten

Vissa uttryck förekommer nog bara inom militären. Alla officerare har nog en liten svart bok där dom samlar coola saker att säga. Här är de fem bästa.



5. Det är ofattbart gott om tid
= Det kan bli lite stressigt



4. Du är kokt i bajs = Det är kört




3. Den är fältmässig = Den är trasig



2. Ludermässig = Dålig



1. Lägga en glidmina = Bajsa i skogen



/DN


Checklista inför kvalborg

På fredag är det kvalborg. Kvalborg är ett tveeggat svärd som har potentialen att bli en av årets bästa kvällar samtidigt som den är en lågoddsare till att förstöra valborg. Därför kommer nu en checklista för att försäkra sig om att vara pigg på champagnefrukosten runt nio i ekoparken på valborg.



5. Kebab
Egentligen vilken bakismat som helst. För mig funkar kebab extremt bra runt 4 tiden på morgon när man inser att man måste gå hem för att vara människa när man vaknar. Bakismat eller Vickning kanske är ett bättre ord är en billig försäkring för att jag inte kommer må så dåligt dagen efter. Så Kebab. Kebab. En gång till, Kebab.

4. Blanda inte
Ett gammalt trick men ack så effektivt. Håll dig till en spritsort så har du en större chans att inte Ulrik blir den första du hälsar på på morgonen, utan att på något sätt egentligen hämma kvällen.

3. Resorb
Vätskeersättning funkar för många för att stilla huvudvärken. Själv är jag iof rätt kritisk, men i hårda tider får man ta till alla knep.

2. Drick vatten
Nu snackar jag inte om varannan vatten, vilket iof kan vara en idé. Men att dricka ett ordentligt glas vatten innan man lägger sig, ställa ett glas vid sängen när man väl har lagt sig och att ta ett stort glas vatten så fort man vaknar är bra för att hålla vätskebalansen uppe.

1. Alvedon
För att lämna alla huskurer åt sidan och ta något som verkligen funkar. Värktabletter bedövar huvudvärk. En klassisk studenfrukost innan du går ut i ekoparken eller vart man nu kan tänkas vara på väg, alltså kaffe och två alvedon kanske är din enda räddning. Lycka till.
/AL

Planinvasioner av Jimmy Jump

Jimmy Jump, egentligen Jaume Marquet Cot från Barcelona, är mästersabotören som med jämna mellanrum dyker upp på stora evenemang, framförallt sportevenemang. Han är ingen konstnär eller aktivist, utan mer som en påklädd streakare. När  uppgörelsen i Champions League nu närmar sig är det en riktig lågoddsare att spanjoren springer in och försöker sätta sin mössa på Mourinhos huvud. Jag ger er de roligaste inhoppen han gjort hittills.

5. Ungersk väder-TV 2010

Efter Champions League-matchen mellan Barcelona och Panathinaikos 2010, tittade Jimmy Jump in under en väderrapport på ungersk TV. Han vinkade och skrek ”barça, barça” och fick t.o.m. väderpresentatören att hoppa med en kort stund iförd den röda mössan. Saknas en fet tackling.



4. Fotbolls-VM 2010
Innan finalmatchen mellan Spanien och Holland började, försökte Jimmy Jump placera en hatt på trofén. Han blev dock ganska så nedtacklad av ett tiotal vakter.



3. Franska Öppna 2009
Först försöker han linda in blivande Franska Öppna-mästaren Roger Federers huvud i en oidentifierad flagga, och när han sedan flyr över nätet så snubblar han och blir duktigt nertacklad i gruset.



2. Eurovision Song Contest 2010
När de spanjorerna framförde sin schlagerlåt, sprang Jimmy Jump in på scenen och hann faktiskt vara med i sången och dansen i 20 sekunder innan han blev nedjagad av vakterna. När Aftonbladet frågade ”Blev Spaniens bidrag bättre eller sämre av Jimmy Jumps inhopp?” svarade 87,6 % att det blev bättre.



1. Fotbolls-EM 2004
Under finalmatchen i EM 2004 mellan Grekland och Portugal sprang Jimmy Jump in på planen och kastade en barcelonaflagga på Luis Figo (som precis lämnat Barcelona för ärkerivalen Real Madrid). Efter det sprang han rakt mot målet och hoppkrockade själv in i nätet med fruktansvärd kraft.



/DN


Mest anmärkningsvärda syndromen

Först av allt en disclaimer: Självklart är inga syndrom, psykiska eller fysiska sjukdomar roliga att vara drabbade av. Jag hoppas därför att ingen tar illa upp av följande lista. Här följer de mest anmärkningsvärda syndromen.

5. Tourettes syndrom
Kanske inte direkt en skräll på listan. Syndromet orsakar människor att hejvilt skrika ur sig saker, ibland obscena, och att tappa kontroll över vissa rörelser. Rekommenderade jobb: Coach i vilken idrott som helst. Icke-rekommenderade jobb: Telefonförsäljare.


4. GRID
GRID är det namn AIDS hade innan det började kallas AIDS. Vad som är anmärkningsvärt med detta är vad GRID stod för: Gay-related immune deficiency. Namnet gavs 1982 och det är fantastiskt att vi inte hade kommit längre i vår politiska korrekthet då. Skulle ett sådant namn sättas idag skulle diskrimineringsombudsmannen bli sönderringd inom en timme efter offentliggörandet. Rekommenderade jobb för de som kom på namnet: Talskrivare åt Sarah Palin. Icke-rekommenderade jobb: Svensk politiker.

3. Cotards syndrom
Håll i hatten nu. Cotards syndrom innebär att man tror att man faktiskt är död, eller att man inte har vissa kroppsdelar. En ganska skön ice-breaker vid de flesta tillfällena. (- Hej vad heter du? - Jag hette X.) Etc. Rekommenderade jobb: gast på Gröna Lunds attraktion Spökhuset. Icke-rekommenderade jobb: Lärare i naturvetenskap.

2. Varulvssyndrom
Varulvssyndromet innebär att man har en ovanligt ovanligt kraftig hårväxt på kroppen. Ungefär som kusin Det i The Adams family. Det negativa är att det blir svårt att övetyga folk om att man inte är en varulv, det positiva är att man bara kan sätta ett bälte runt midjan för att göra en övertygande Chewbacca-outfit på Halloweenfesten. Rekommenderade jobb: telefonförsäljare. Icke-rekommenderade jobb: Hemförsäljare av hudvårdsprodukter.
'
'
1. Stendhals syndrom
För att citera från nätets mest pålitliga källa wikipedia: "Stendhals syndrom är en psykosomatisk sjukdom som kan orsaka snabba hjärtslag, yrsel och hallucinationer när en individ blir utsatt för konst". Min första tanke är hur otroligt creddigt det måste vara att ha åkomman inom kultursammanhang. Jag kan också tänka mig att det finns många, exempelvis Kristina Lugn, som gärna skulle utge sig för att ha den.
Rekommenderade jobb: Kulturskribent på DN. Icke-rekommenderade jobb: Guide på konstmusem.
'
/AL

Kommande pop/rock-album du inte får missa

Det finns ett par album som du inte kommer att missa. Jag menar Coldplay, Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters och kanske Death Cab. Deras releaser kommer ju ske med dunder och brak. Men vid sidan av dessa giganter finns det en uppsjö med album som du inte får missa. Don't.

5. Mister Heavenly - TBA
Årets supergrupp. Allt surr kring det här bandet handlar om Michael Cera. Ni vet, killen från Arrested Development, Superbad och Scott Pilgrim. Men faktum är att detta nystartade band är ett väldigt intressant sidoprojekt för Nick Thorburn (Islands, The Unicorns), Honus Honus (Man Man) och Joe Plummer (Modest Mouse). Och Michael Cera verkar väl vara en rätt kul kille att turnera med, eller hur?



4. The Shins - TBA
De slog sig in i mainstreamkretsen i och med filmen Garden State, men har inte gjort så mycket väsen av sig efter dess. Vad många missat är att de släppte en bra platta 2007. Sångarens samarbete med Danger Mouse (under namnet Broken Bells) förra året visar att han fortfarande kan, och att årets Shins-album är något att se fram emot.



3. Okkervil River - I Am Very Far (10 maj)
Varför Okkervil River inte är större än vad de är kommer jag aldrig förstå. Nästa skiva kommer inte ge dem mer speltid i radio, men förhoppningsvis cementera deras popularitet i indie-kretsar.



2. Fleet Foxes - Helplessness Blues (3 maj)
Fleet Foxes låtskrivare Robin Pecknold har sagt att det nya materialet kommer vara mindre poppigt. Frågan är om de kommer tappa lyssnare utan de trallvänliga melodierna som de blev så kända för när de debuterade 2008. Om de klarar bedriften att skriva bra folksånger utan popinslag så blir jag imponerad, för det är väldigt få som klarar det.



1. The Antlers - Burst Apart (10 maj)
Nästa album av The Antlers har mycket att leva upp till. Genom albumet Hospice från 2009 fick vi låt för låt följa sjuksköterskan (sjukskötaren) som blev förälskad i sin patient bara för att till slut se henne dö i albumets sista låtar. Fulladdat med hjärtekross, ånger, dysterhet, hopplöshet och självuppoffring. Ska bli spännande att se om Antlers ger sig på ett sådant kraftfullt projekt igen eller om de byter riktning.



/DN


Saker man vill ha hellre än godis i påskägget

Idag är det påskafton, vilket innebär att många har vaknat påskägg under kudden, sängen eller vart det nu brukar gömmas. En sådan dag är det svårt att inte drömma sig bort och fundera vad man helst av allt skulle vilja ha i det där påskägget... Jag har utelämnat evigt liv, fred på jorden och ja, allt annat dravel. Nu koncentrerar vi oss bara på en sak, konsumtion, konsumtion, konsumtion.

5. Guld
Hade det inte varit soft att känna att påskägget var lite tyngre i år? Och när det öppnas märker man att det i ägget har gjutits 25 k guld? Hade så varit fallet så hade jag kanske kunnat finansiera följande saker, lite beroende på hur stort ägget var.


4. Bleu de Chanel
Den står ju lite i missförhållande till förra kategorin värdemässigt, men icke desto mindre. Ett av Chanels nya tillskott av herrdofter heter Bleu de Chanel. Varken för tung eller för lätt och känns rätt till både fest, viktiga klientmöten och till vardags. Mitt nästa realistiska inköp.
3. BMW 118D
BMW:s 1-serie är en av de snyggast designade bilmodellerna på länge. Det är en bil som precis klarar sig undan jantelagens onda öga (bilar är nämligen enligt min mening det enda tillämpliga området för jantelagen). Designen ger ett intryck av någon slags baktunghet som för tankarna tillbaka på bildesignens tidiga år. Jag ser fram emot att se påskharen svänga in med en sådan på min parkering tills nästa år, jag kanske till och med kommer förbereda ett glas kall saft.

2. A. Lange & Söhne Langematik-Perpetual
Det finns bara ett riktigt smycke för män och det är klockan, och jag säger som vi säger uppe i norrbotten, Schka de va, så schka de va. brunt armband och guld runt tavlan passar de flesta munderingarna, så varför inte en sådan i påskägget?
1. Polo Ralph Lauren's Tailored Prep Spring Collection
Ralph Lauren gör många kollektioner per år, det här är deras bästa och den håller en lång tid framöver. Det skulle vara så skönt att för en gångs skull få säga: Jag tar allt. Därför hamnar den högst upp.
Se kollektionen här
(Hade man varit djärv hade man kanske önskat sig Ralph Lauren själv i ett påskägg, men ärligt talat tror jag att han hade varit mest i vägen)

/AL

Filmregissörer

Ett nytt inslag på Top V lanseras idag. En lista där båda författarna signerar och alltså gemensamt utarbetar. Den har föranletts av kompromisser, raseriutbrott, tårar, försoningar och skratt. Men äntligen är den klar. Stora namn har petats ut och listan är förstås subjektivt skriven. Genier som David Lynch har därför utelämnats. Top V ger er: de bästa filmregissörerna.

5. Christopher Nolan
Med en förhållandevis kort karriär är Nolan kanske lite oväntad på listan. Men vi vill be er sänka ögonbrynen och stänga munnen. Han har tagit 2000-talet med storm och gjort actionfilmer som faktiskt kräver att man tänker lite. Det är omöjligt att kolla på Inception utan att efteråt börja diskutera om det du såg verkligen hände. Och långt innan det blev uttjatat med en twist i slutet, så gjorde han baklängesfilmen Memento med twisten i början (men med aha-upplevelsen i slutet). Och när han tog sig an Batman, så gick han in djupare på karaktärerna än någon annan gjort tidigare och resultatet blev så mycket mer än bara en actionfilm om en serietidning.
Bästa regi: Memento



4. Bröderna Coen

Joel och Ethan Coens filmer är inte för alla. De har en ganska märklig mörk humor som hänger över deras filmer (de flesta är komedier). Coens filmer är väldigt konstiga, roliga, tragiska, briljanta och framförallt väldigt olika. På 90-talet regisserade de Fargo som vann en massa oscars, och The Big Lebowski som inte vann någonting men har blivit en kultklassiker. På senare år gjorde de No Country For Old Men, och då sprutade det oscars igen. Direkt efter kom deras svar (en ny pucko-film) i och med Burn After Reading.
Bästa regi: No Country For Old Men



3. Wes Anderson
Allt han rör blir kult. Många säger att hans filmer är konstiga bara för konstighetens skull, men han gör originella filmer som berör. Han gör inga blockbusterfilmer för den stora massan, utan han gör filmer med karaktärer som verkar verkliga och som gör val som man tror på och avslutas med en låt som man känner att ”ja, där satt den”.
Bästa regi: The Darjeeling Limited



2. Quentin Tarantino
Tarantino måste ju vara en riktig bionörd. Hans filmer är fyllda av referenser till egna och andras filmer. Det märks i de långa dialogerna, de perfekta soundtracken och den fiffiga rekvisitan. Ta som exempel sättet Tarantino driver med Steve Buscemis ovilja i Reservoir Dogs att dricksa, genom att i Pulp Fiction låta honom spela en servitör. Det är de här småsakerna som gör det – Tarantinos egen passion för film får oss att bli passionerade för hans filmer.
Bästa regi: Pulp Fiction



1. Stanley Kubrick
En av de sakerna som petar fram Kubrick till förstaplatsen var hans förmåga att bemästra alla typer av genrer. Hans mästerverk sträcker sig från The Shinings skräck till Dr. Strangeloves satir till 2001: A Space Odysseys sci-fi till Full Metal Jackets antikrigsfilm till The Killings kriminaldrama. Han lät aldrig kontroverser stå i vägen för en bra historia, och kanske är det därför han aldrig vann någon oscar och kanske är det därför A Clockwork Orange än idag är förbjuden att visas i Storbritannien.
Bästa regi: A Clockwork Orange



/AL & DN


Onödigaste kroppsdelarna

De mest ologiska och värdelösa kroppsdelarna, som du gott kan såga av.

5. Visdomständer

De var tydligen väldigt bra att ha för stenåldersmännen som åt rått mammutkött och glömde att använda tandtråd efteråt. Idag är de bara något som växer upp snett och gör jävligt ont att ta bort.



4. Svanskotan
Rövbenet består av fem sammangjutna kotor och är egentligen rester från den gamla goda tiden då vi hade svans. Ut med det.



3. Blindtarmens bihang
Blindtarmens ändamål är att bryta ned cellulosa. Det betyder att den bara har en funktion för vegetarianer. För oss som inte lever på plantor är det här inte mer än ett organ som väntar på att bli infekterat och spricka. Och du vet vad det betyder – operation!



2. Gomspenen
Ja, vad är den lilla boxningssäcken i gommen bra för? Lite kul att pilla på med tungan när man har tråkigt? Man kan ju tänka sig att en darrande flärp är oumbärlig för skåningar som gurglar fram sina R. Bara en sådan sak gör den ju ännu mer onödig.



1. Mansbröstvårtor

Män ammar inte, så bröstvårtor behövs egentligen inte utan är mest lite dekorativa. Och en kille kan ju inte bära bh med stoltheten i behåll, så ett löppass med fel tröja kan orsaka ordentligt skav.



/DN


Sämsta frukterna

Nu kommer en lista som många har väntat på länge. Samla familjen framför skärmen och ta på läsglasögonen för nu ska det alltså kungöras. Världens sämsta frukter, är:

5. Päron
Päron tänker ni? Hur kan det vara en av världens sämsta frukter? Jag håller med om att den är lite av ett wildcard, men den besitter en egenskap som ger den egen körfil rakt upp i toppen. Ingen säger det bättre än Eddie Izzard: "And pears can fuck off to! Because they're gorgeous litte beasts but they're ripe for half an hour, and you are never there... they're like a rock or they're mush."


4. Den förbjudna frukten
Gud har gjort jäkligt mycket snabba saker, som ödlor, rondeller och munskölj. Men, frukten från kunskapens träd är ju lite av ett frågetecken. Den dag du äter av det trädet skall du dö. Man kanske skulle kunna kräva lite mer av en motivering där? Det verkar ju nämligen inte ha någonting att göra med att den skulle vara giftig, utan äter du den, dör du, because i say so! Enligt bibeln var det ju på grund av den vi började sätta på oss kläder = början på modernismens kroppsfixering. Bra jobbat, Gud, verkligen.


3. Bittermandel
Varför? 1. De smakar förjävligt
2. Du kan dö av dem
3. De gör ätandet av saltade/rostade mandlar till något av en rysk roulette som vi gärna lämnar till amerikanska vietnamkrigsfilmer.
(MAO betyder bittermandel på vietnamesiska)

2. Pomelo
Pomelo ÄR världens sämsta frukt. Varför? För läsare som inte gillar det vita på apelsinen vill jag varna känsliga för laddat material. Det är nämligen så att Pomelon, som är lika stor som en handboll kanske innehåller ett cirka 1 dm tjockt vit skal innan man kommer till själva frukten. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, men i pomelofallet så får du räkna med förlorad tid du aldrig kommer få tillbaka.
(Kanske den bästa användningen man har lyckats ge pomelon.)

1. Blodpomelo
Tyvärr finns frukten i två "varianter", och den här är ännu sämre. Varför? Den ger falska förhoppningar av att kunna vara något annat än en vanlig pomelo, det är den inte. I övrigt samma motivering som för den "vanliga" pomelon.
(Du lurar ingen, blodpomelon)

/AL

Sätt att förebygga ont i fötterna vid löpning

Nu när gruset sopas bort från trottoarerna är det många som dammar av sina löparskor efter vintervilan. För att slippa de vanliga argumenten för att inte ge sig ut i löparspåret (skavsår, blåsor, ont i hälen, fotstukningar och andra otrevligheter) ger jag er de bästa tipsen för att hålla fötterna oskadda.

5. Inläggssula
Om inget annat fungerar, bör du kanske överväga att byta ut sulan i din löparsko. Om du har allvarliga fotproblem bör du gå till en ortoped för att gjuta ett par sulor efter dina fötter, vilket kostar 1 500–2 500 kr. En billigare nyhet är annars inläggen från Footbalance, som finns på InterSport. Gå dit och få en fotanalys, varpå du kan "gjuta" en inläggssula direkt i affären på ca 10 minuter, som rättar till dina fötters felställningar. För 600 spänn är den här sulan väldigt prisvärd, och kan också användas i dina sneakers för att få dig att gå normalt. Glöm inte att ta med dina löparskor, så att inläggen kan trimmas i butiken för att passa dina skor.




4. Snörning
När du knyter din sko kan du göra det genom att göra hela snörningen hård eller hela snörningen lös. Ett vanligt fel många löpare som får ont i fötterna gör är att de lättar på snörningen. Om hälen inte sitter ordentligt fastlåst i skon så har du snart tio nya problem. De flesta har nytta av att snöra om sin sko. Följande knep gör att du kan snöra lösare mitt på foten men ändå dra åt ordentligt uppe vid knuten.


Snöra som vanligt till en början, men när du har trätt ut snöret genom de näst översta hålen trär du in det genom det översta på samma sida, så att det blir en ögla.


Korsa snörena över tungan och trä dem genom öglorna (ovanifrån eller nedifrån beroende på hur skons hål är placerade).


Dra åt.


Knyt en knut och rosett som vanligt.

Fler sätt att snöra din löparsko, beroende av vilket fotproblem du har, hittar du på http://www.newbalance.com/lacing-guide

3. Strumpor
Ett säkert sätt att få skavsår när du springer är att ha för tjocka strumpor på dig. Fukt/kondens i skorna gör att huden luckras upp och risken för skavsår och blåsor ökar. Det kommer inte gå hål på dig så länge fötterna är torra. Välj därför ett par strumpor i funktionsmaterial som andas. Har du lätt för att få skavsår kan en tvåskiktsmodell vara att rekommendera, eftersom skikten då i första hand skaver mot varandra innan det börjar skava på foten.

2. Fotvård
Se till att trimma tånaglarna, men var noga med att klippa dem rakt av (om trycket mot nageln är jämnt minskar risken för sprickor) och jämna ut de skarpa hörnen lite grann (minskar risken för nageltrång). Var också noga med att kontinuerligt fila bort förhårdnader med en fotfil, gärna efter ett varmt fotbad. Annars riskerar du att få en otrevlig blåsa under en förhårdnad.



1. Rätt sko för din fot
Allas fötter är olika. Vissa har höga fotvalv, andra har plattfot. Vissa överpronerar (går på insidan av foten), andra går neutralt och somliga supinerar (går på utsidan av foten). Därför är det viktigt att välja en sko som passar just dina behov. Välj inte sko efter priset (det gäller för både den som väljer den billigaste och för den som väljer den dyraste).
De flesta pronerar lite grann, och av den anledningen har de flesta löparskorna ett pronationsskydd (en gråmarkerad zon som är extra hård och uppbyggd på insidan). Det betyder att om du bara pronerar lite grann, kan det räcka med ett pronationsskydd vid hålfoten. Andra behöver ett som sträcker sig längre. Tyngre löpare behöver i regel extra stabilitet. Observera att eftersom pronationsskyddet är av hårdare material kommer detta ske på bekostnad av dämpningen på skon. En löpare som springer med ett neutralt steg behöver inget pronationsskydd, utan kan välja en sko utan pronationsskydd. En löpare som supinerar måste välja ett par neutrala, stabila skor. Brooks (finns på Stadium) och Mizuno (finns på Löplabbet) har några bra modeller.
För att ta reda på om du pronerar eller inte kan du gå till Löplabbet eller InterSport (de flesta IS-butiker har tagit in utrustningen) och låta personalen hjälpa dig genom att filma ditt löpsteg när du springer på löpbandet. Ett annat sätt är att titta på slitningen på dina gamla löparskors sulor. En överpronerare sliter sina skor på insidan av hälen, och under framfoten, särskilt vid stortån.
Har du höga fotvalv ska du välja en sko med svängd läst, och har du låga fotvalv ska du välja en rakare modell.
Har du breda fötter kan jag rekommendera Asics Cumulus eller Nike Structure Triax. Dessutom kommer alla Reeboks skor i olika bredder. 
Skostorleken bör vara något större än vanliga streetskor – du behöver ca 1 cm luft efter stortån för att tillåta foten att svälla under löpningen.
Om du köper skorna på rea, kolla tillverkningsdatumet (brukar stå finstilt under tungan) så att det inte är något gammalt junk som stått och torkat ihop på lagret i två år.
Byt skor ofta – ett par skor av den billigare prisklassen håller upp till 200 mil, och de dyrare skorna håller ca 150 mil.



/DN

 


Maximerande av roadtrippen




Idag fick jag ett häfte från NetonNet med deras tips på de bästa billekarna. Min något schizofrena associationsbana tog fart och ganska snart satt jag och planerade nästa roadtrip. Av denna anledning tänkte jag dela med mig av några saker man borde tänka på och några saker man borde tänka på att inte tänka på.

5. Bekväma kläder
Tänk på, för det första, att det kan bli mycket sittande i en bil. Kanske inte läge att välja det tightaste jeansen eller varmaste tröjorna. Ett av de få tillfällen man tillåts, nästan uppmanas att klä sig så bekvämt och skabbigt som möjligt.


4. Småvägar
Att göra en resa med bil är ett tillfälle att verkligen få se exempelvis Sverige. Efter E4 lär du dock inte bli särskilt hänförd varför det är grymt mycket bättre att välja småvägarna.

3. Bestäm inte för mycket i förväg
Att välja väg är en ganska bra förutsättning för att komma men boka sedan inte in för mycket, kanske inte ens vilken dag man behöver vara framme. Det blir spontanare då.


2. Många stopp, många avfarter
Stanna på allt som låter intressant, konstigt, eller rentav dumt. Det är ju faktiskt så, för att vara något klyschig, att resan är viktigare än målet!

1. Blandlista
Vad är roadtripen utan en riktigt snabb spellista? Alla resor behöver sitt soundtrack. Spotifylistan är att föredra tycker jag framför både blandbandet och blandskivan. Varför? Det stämningsvärde man tappar vägs med råge upp av att man inte begränsar listans storlek och att låtar kan läggas till fortlöpande om man skulle ha glömt någon eller komma på någon ny!
För någon vecka sedan bilade jag och några till, bland annat bloggens andra skribent David, upp till vemdalsfjällen. Här är min lista dit upp: On the road, tilläggas bör att när jag sammanställde den utgick jag från 3 parametrar, 1. bra bilmusik = romantisering av resan 2. nostalgi =romantisering av det förflutna 3. Egen fjällennostalgi samt allmän fjällennostalgi= romantisering av resmålet.

/AL

Krigsfilmer utanför Hollywood

Som en planerad uppföljare till min lista om krigsfilmer från Hollywood, släpper jag nu fram de icke-amerikanska filmerna.

5. Vinterkriget (orig Talvisota, 1989)

Vänta dig inte någon lättsam underhållning till fredagsmyset. Nej, under 3,5 långa timmar ryms mest skildringar om meningslös väntan, explosionsdöd och begravningar. Otroligt bra film om misär.



4. Infödd soldat (orig. Indigènes, 2006)
Filmen om soldaterna som under andra världskriget värvades från Frankrikes kolonier i Afrika och slogs med en häpnadsväckande patriotism för ”sitt” land som de aldrig sett och som behandlar dem som skit. Handlingen går hand i hand med Saving Private Ryan, men jag kollar hellre på ”Vive la France” än ”God bless America”.



3. Okänd soldat (orig. Tuntematon Sotilas, 1955)
Också en väldigt realistisk film med mycket kyla, ångest och segervilja. Innehåller en rätt cool stridsscen där kameramannen tar en handhållen kamera och ur ”dokumentärperspektiv” filmar framryckningen. Rullen är från 1955 så man får se den med det i huvudet, men den är ruskigt bra för sin tid och är en riktig klassiker. Finns visserligen en version i färg från 80-talet, men den här är så mycket bättre. Känns dock som att man tappar lite om man inte är finländare, eftersom finlandiafaktorn är väldigt hög.



2. Stalingrad (1993)

Den tyska filmatiseringen av slaget om Stalingrad, där en miljon människor dog, är en av de mest realistiska (råa och brutala) krigsfilmerna som gjorts. Efter att du sett den här så märker du hur kass Enemy At The Gates är (om du inte redan insett det). Tittaren får hänga med ner i skyttegravarna och se hur allting sakta men säkert går käpprätt åt helvete.



1. Das Boot (1981)

Den här filmen visar vilken dålig kombination klaustrofobi och ovisshet kan vara. Fördelen med att se en film om andra världskriget som inte är amerikaniserad är att filmen visar upp de tyska soldaterna som riktiga människor, inte som ariska monster. Den är dessutom roligare än man kan tro.  Vissa kallar den långtråkig, jag kallar den tillräckligt lång för att kunna ge en realistisk syn på livet i en tysk u-båt. Om du ser 5-timmarsversionen kommer du tycka att 3 timmar är för kort.



/DN


Handsymboler

Vem har inte slängt ur sig ett peacetecken på ett foto någon gång, eller headbangat med pekfingret och lillfingret höjda till skyarna, eller vispat fram ett långfinger åt tanten i bilen bredvid? Men nu leverar jag fem bättre.

5. Honnören
Står i konkurrens med handskakningen, som ju funkar för alla människor. Men militärernas honnör vinner striden tack vare respektfaktorn.



4. Vi är nummer 1
Används sparsamt, pekfingret tas bara upp ur fickan om det verkligen betyder något. Dessutom är den så löjlig att den blir kul. 



3. Hytta med näven
Världens mest underskattade gest? Det är väldigt old school att hytta med näven åt folk. Gör det oftare!



2. Bra gjort
Tummen upp når ut till alla, tappar dock förstaplatsen pga att den har lite för många olika betydelser.



1. A-Okay
För att den alltid görs med glimten i ögat.




/DN


Aktiva gitarrister

När det talas om de bästa gitarristerna genom tiderna är det 70-talets guitar heroes som lyfts fram: Hendrix, Page, Clapton, Van Halen osv. Ja, de har influerat dagens gitarrstjärnor. Men om man får ställa alla oldies vid sidan av listan – vilka är då dagens bästa gitarrister? Det var många namn som for genom mitt huvud när jag försökte komponera den här listan men som inte riktigt fick plats - Matt Bellamy (Muse), Jonny Greenwood (Radiohead), John Butler (John Butler Trio), Graham Coxon, Nels Cline (Wilco), Rodrigo y Gabriela. Och med det sagt, här är topp 5:

5. Omar Rodríguez-López (Mars Volta, At The Drive-In)
Säg vad du vill om att hans spelande i Mars Volta är lite överdrivet (och det kan du säga rätt ofta), men den här killen har talang och är väldigt kreativ, trots att han själv sagt att han haft ett personligt ”war against the guitar”. Kan noteras att gitarren låter helt annorlunda med Mars Volta än med At The Drive-In. Lyssna på Arcarsenal och Cassandra Gemini.



4. Kirk Hammett (Metallica)
Jag har aldrig varit ett fan av Metallica, men det går inte att förneka Kirk Hammetts storhet. Synd bara att gitarren oftast dränks i oljud.



3. Tom Morello (Rage Against The Machine, Audioslave, solo som The Nightwatchman)
Gitarrliraren som får sin gitarr att låta som allt annat än just en gitarr är en av de mest innovativa gitarristerna i modern tid. Han har själv sagt: "A good song should make you wanna tap your foot and get with your girl. A great song should destroy cops and set fire to the suburbs. I'm only interested in writing great songs." Och det gör han.


Morello ger en gitarrlektion

2. Jack White (The White Stripes, The Raconteurs, The Dead Weather)
Jack White har fått ta emot oförtjänt mycket skit för sitt gitarrspelande. White Stripes låtar är oftast enkelt uppbyggda, men den här mannen kan hantera en gitarr och hans ”ryckiga” spelande blir till fantastiska solon. Kolla in Ball and a Biscuit eller Catch Hell Blues och försök att inte gilla de solona.


Grammys 2004 där han kör Seven Nation Army som övergår i en cover av Death Letter

1. John Frusciante (Red Hot Chili Peppers, Ataxia, solo)
John Frusciante [froo-shawn-tey] var gitarrist I Red Hot Chili Peppers. Han är mannen bakom det kända introt till Californication och solona på Otherside, Soul To Squeeze och Scar Tissue. Fler bevis på hans tekniska färdighet hittar du i Dani California, Don’t Forget Me och Lyon 06.06.06. Kolla även in hans solomaterial, särskilt Ramparts där han använder sisådär fyra gitarrer ovanpå varandra.


Don't Forget Me live at Slane Castle

/DN


Bästa filmerna om musik

Gillar du musik? Gillar du film? Gillar du kombinationen filmer som handlar om musik? Bra, då är kanske den här listan någonting för dig. Här följer en lista på de bästa filmerna om musik.

5. Almoust famous
Det är svårt att inte bli kär i dramat om den unge mannen som får följa ett bands resor genom USA och in i vuxenlivet. Bra skådespelarinsatser och ett fruktansvärt bra manus. Utmärkelser: Oscar till Cameron Crowe för Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen. Bästa scen: När Russel ska föra fram sina sista ord innan han hoppar från ett tak.
'
'
4. High fidelity
Filmatiseringen av Nick Hornbys bok är en av mina personliga favoritfilmer. Ni vet hur det är, ibland handlar det inte om att själva filmen är bra, utan att man helt enkelt själv tycker om den. Lite som med kavajer jag pratade om i ett tidigare inlägg. Hittar man en som passar sig själv så är det, oavsett var den kommer ifrån, bara att gratulera sig själv. Filmen handlar om skivbutiksägaren Rob och hans musikkunskapselitism, bl.a. Utmärkelser: Nominerad till en BAFTA film award för Best Screenplay. Bästa scen: Det finns fruktansvärt många och välja på, exempelvis varje gång de gör Top Five-listor. Men, scenen när han föreställer sig vad han ska göra när hans ex nya pojkvän kommer in i butiken förtjänar bästa scens-utmärkelsen.
.

3. Spinal Tap
Jag tror det här är världens första "mocumentary" med bl.a. skaparen av the Simpsons i huvudrollen. I filmen följs bandet Spinal Tap genom den senare delen av deras karriär. Den banbrytande filmatiseringen i sig gör att filmen är värd sin plats här. Utmärkelser: Inga flashiga. Bästa scen: När en banddeltagare ska förklara varför deras förstärkare går upp till 11 istället för 10.
.

2. Amadeus
En klassisk framgångs och fall historia om Mozarts liv sett ur den utanför strålkastarljuset förvisade kompositören Salieris ögon. En av dem filmer som verkligen väckte mitt intresse för klassisk musik. Utmärkelser: 8 Oscars (!) för bl.a. Best Director och Best Actor in a Leading Role. Bästa scen: När Mozart äger upp Salieri genom att göra en variation av en av hans låtar.



1. Shine
Historien om pianisten David Helfgott är en fantastisk skildring om vad press kan göra med människor. Mitt första möte med Rachmaninovs trea. Otroligt bra på alla nivåer och har ni inte sett den, se den. Mer behöver nog inte sägas. Utmärkelser: Oscar till Geoffrey Rush för Best Actor in a Leading Role och ytterligare 6 oscarsnomineringar. Bästa Scen: När David gör ett spontanuppträdande på en bar.



/AL

Djurkorsningar

Hybrider är vanligare än du kanske tror. Oavsett om de skapats på zoo, eller naturligt, eller om de bara är fantasifoster, vandrar de omkring bland oss. "Hälften av de där djuren existerar ju inte ens!" kanske du utbrister. "Nähe, men det borde de göra", svarar jag.

5. Zony (Zebra & Pony)
Kanske inte lika användbar som sina hybridsläktingar Zorse och Zonkey, men den lilla lurviga randiga ser festlig ut och ska ha en aggressiv attityd. The zetland är en populär variant.


4. Chelephant (Chimpanzee & Elephant)
En inte helt genomtänkt korsning. Detta tragiska djur har förmågan att klättra i träd, men inget träd klarar av dess vikt.


3. Kangaratorin (Kangaroo & Alligator & Dolphin)
Tydligen var det så att en känguru lyckades para sig med en krokodil, varpå kängurun föll ner i vattnet och blev våldtagen av en delfin. Med en kängurus kropp och starka bakben, delfinfenor på ryggen och ett krokodilhuvud är kangaratorin en värdig motståndare.




2. Squicken (Squid & Chicken)
Korsningen mellan en bläckfisk och en kyckling resulterade i en tioarmad varelse, som inte har ett enda ben i kroppen och som smakar kyckling. Utvecklades i Australien och finns nu på snabbmatskedjorna Red Rooster och KFC.


1. Ti-Liger (Lion & Tiger & Tiger)
När man korsar ett lejon med en tiger får man inte bara en stor katt, utan man får en enorm katt på ett drygt halvton. Ligern fick en enorm uppsving i popularitet efter Napoleon Dynamite kom ut. Ligern är ju nämligen typ Napoleons favoritdjur. Icke att förväxla med dess kusin, tigon, som är "totally stupid and reek like poo".
Om man korsar korsningen med en tiger, får man en ti-liger. Något så fantastiskt förtjänar självklart förstaplatsen.





/DN


Bästa tips inför köpet av en vår/sommarkavaj



Vi har pratat mycket om den nalkande våren/sommaren här på Top V och kommer vidbehållas oss runt detta tema även ett tag till. Studentskivor, valborg och sena grillkvällar väntar. Många kommer därför vara på jakt efter en ny kavaj. Här är en liten checklista för att hjälpa folk hitta rätt.

5. Välj rätt material
Vi rör oss mot en varmare årstid och det är kanske därför inte läge att nu köpa de varmaste materialen; tweedköpet får med andra ord vänta till hösten. Det kanske lättaste materialet är linne, men linne har en tendens liksom bomull att bli skrynklig och tappa passformen något. Det gäller för både fodrade och icke fodrade kavajer. Det material som står sig längst är den tunna ullen. Materialet är inte för varmt men samtidigt bättre lämpat att hänga över bordsdamens axlar en kyligare kväll. Jag vågar nog påstå att det är det typ av material, metallarter inte inräknat, som håller passformen bäst och blir minst skrynklig. Linne funkar dessutom inte lika bra att ha senare under hösten, medan ullkavajen går lika bra att använda då. Det är alltså ur framtidsaspekten ett medvetnare val.

4. Köp inte en slimmad kort modell
Det är väldigt få som kan bära upp den slimmade korta kavajmodellen på rätt sätt, jag är inte en av dem. Den är också mer känslig för trender, eller rättare sagt, den är en trend. Är man ute efter någonting mer trendtåligt så förordar jag den lite längre modellen av kavajer. Personligen tycker jag att den är snyggare idag, den är snyggare imorgon och den är snyggare om fem år.  Jag är ö h t förvånad att den slimmade korta har hängt med så länge.


3. Om den inte sitter rätt, köp den inte
En kavaj ska sitta bra och man ska känna sig bekväm i den. Känner man sig inte bekväm kommer man antagligen inte heller kunna bära upp den. Känns den för stor i ryggen, för kort i ärmarna, för bred över bröstet eller axlarna, eller på något sätt för liten. Köp den INTE, om du inte har tänkt följa rådet på första plats av denna lista.

2. Välj inte svart
Denna min åsikt har jag tjatat om tidigare i inlägget om 00-talets minst minnesvärda modeflugor. Svart kavaj är ett svårt plagg att kombinera och bör enligt min mening helst sparas till formella tillfällen eller högtider. Vill du ändå ha en neutral färg så är marinblått i alla tänkbara nyanser att föredra. En marinblå kavaj passar till de flesta tillfällen och kan matchas stilrent eller avant-garde proggigt, kanske.

1. Skräddarsy
Alla är vi olika utformade och det är otroligt svårt att hitta en passform i butik som är utformad efter ens egen kropp. Därför är mitt främsta tips, skräddarsy kavajen! För er som tänker att det är för dyrt så säger jag att det är nog mycket billigare än vad ni tror. För att återigen anknyta till ett av mina tidigare inlägg om Second-handbutiker i Uppsala kan man enkelt hitta en kavaj runt hundringen av fantastisk kvalitet vintage, och sedan få den omsydd hos en skräddare. Ett exempel är en Ralph Lauren-blazer i marinblått med guldknappar som jag köpte för en spottstyver. Kavajen var flera storlekar för stor, men jag fick den i stort sett helt ändrad efter min egen kropp för någonstans mellan 500-700 kr. Afsars Syateljé i Uppsala som ligger på Geijersgatan är ett ställe där man både får det billigt (studentrabatt) och bra gjort.
/AL

Anledningar till att inte ta en dusch

En och annan gång har du säkert hamnat i valet och kvalet om du ska hoppa in i duschen eller inte. Här är de fem bästa skälen till att förbli oduschad.



5. Du har redan duschat kvällen innan



4. Du ska ändå iväg och bada senare



3. Lat söndag



2. Du gillar din naturliga doft



1. Du kommer ändå bara bli skitig igen



/DN

00-talets minst minnesvärda manliga modeflugor (skugglista)

Tidigare idag publicerade Anton en lista över 00-talets minst minnesvärda manliga modeflugor. Jag vill med denna skugglista dela med mig av min uppfattning av 00-talets värsta manliga trender.

5. Truckerkepsen
Det funkade på truckdrivers på 80-talet. Det funkade inte på mellanstadieungar på 00-talet. Snook sa det bäst: Ta av dig din truckerkeps.



4. Hängbyxorna
Jag har hört att trenden skapades på amerikanska fängelser, där prison-bitches tvingades ha byxorna lågt för att stjärten skulle vara snabbtillgänglig. Tidigt 00-tal letade sig "trenden" ut på gatorna och blev ett fashion-statement. Trenden blir som löjligast när man ser en kille med hängbyxor försöka springa.



3. Gummisnodden på jeansen
Stuprörsjeansen tog världen med storm på slutet av 00-talet. De som inte investerade i ett par tajta brallor kunde hänga med i trenden genom att sätta en gummisnodd på jeansen så att en vidare modell såg tajt ut. Det här knepet blev till slut en egen trend. De som inte hade en gummisnodd stoppade gärna in jeansen i strumporna för att få till en slim fit på sina jeans.



2. Skrynkelskjortan
Under en kort period ansågs det bättre att bära en skrynkelskjorta än att bära en ostruken skjorta. Varför kommer jag aldrig förstå. Att köpa en färdigskrynklad skjorta är som att köpa färdigmöglad mat.



1. Shutter shades
Det kanske bästa exemplet på hur knäppa saker modeslavar sätter på sig för att vara inne. I slutet av 00-talet lanserades solglasögonen som inte skyddar mot solen/solglasögonen som du inte kan se någonting igenom/solglasögonen som du ser ut som en idiot i.



/DN

Krigsfilmer från Hollywood

Vad är krig bra för? De inspirerar i alla fall grymma filmer. Jag började lista mina favoritkrigsfilmer, men upptäckte snabbt att jag var tvungen att bryta ned listan i flera kategorier. Först ut är filmerna som skrivits till den stora massan.

5. Rädda Menige Ryan (orig. Saving Private Ryan, 1998)
Spielbergs brutala och realistiska öppningsscen där de amerikanska soldaterna stormar Omaha Beach i Normandie på dagen D är den kanske mest imponerande krigsscenen någonsin. Scenen är så realistisk att du kommer sitta i tv-soffan och ducka för kulorna. Tyvärr så tappar filmen rejält efter landstigningen i Normandie, och blir en orealistisk film där tyskarna målas upp som idioter (t ex fällan i slutet som stridsvagnarna blint rullar in i) och där de amerikanska soldaterna mest fokuserar på att dra tuffa skämt mitt i stridens hetta.


"I just got the wind knocked out of me"

4. Full Metal Jacket (1987)
En mörk film om hur soldater reagerar under hög press. Kubricks skräck-satiriska (anti)krigsfilm ger oss hans syn på hur militären förvandlar vanliga människor till mördarmaskiner. Första halvan på "boot camp" ägs helt och hållet av Gunnery Sergeant Hartman. När soldaterna sedan skeppas ut till Vietnam gör du dig själv en tjänst om du spolar tillbaka och ser första halvan igen.


Se 0.25–1.00

3. Black Hawk Down (2001)
Jag har inte sett något bättre om modern krigföring, med alla taktiska svårigheter den urbana miljön för med sig. Jag kan hålla med folk som säger att filmen visar upp en ganska vidrig människosyn (typ som att kalla den somaliska fienden för "skinnys"), men denna avhumanisering av fienden får ändå poäng för trovärdighet.
 


2. Letters From Iwo Jima (2006)
Vi har sett filmer där amerikaner slåss mot japaner. Vi har sett filmer som visar hur mycket stolthet och ära betyder för den japanska armén. Men vi har aldrig förr sett en Hollywood-film framställa den japanska fienden så human som här. Letters ska förstås helst ses i samband med (direkt efter) Flags Of Our Fathers – att se de strategiska besluten och de stora slagen från båda perspektiven är något vi inte är vana vid. Filmen visar det absurda motståndet från en stolt armé som är på väg mot en oundviklig död. Se särskilt den gripande scenen när en grupp soldater begår "ärofyllda" självmord med sina handgranater, en efter en. Horrific.



1. Apocalypse Now (1979)
De flesta av oss har inte känt lukten av napalm på morgonkvisten, men vi älskar ändå lukten eftersom den påminner oss om den här fantastiska filmen om en ensam mans resa genom det galna Vietnam. Det här så mycket mer än en krigsfilm – det är en psykologisk och filosofisk film om människans ondska. På sina håll överdriven, men filmen gör inget anspråk på att vara en korrekt skildring av Vietnamkriget (nej, man surfar inte i en hot zone). Ett av de mest oförglömliga sluten i filmhistorien.



/DN

00-talets minst minnesvärda manliga modeflugor

Det är många som fortfarande inte har hunnit vänja sig vid tanken att vi har klivit in i ett nytt decenium, 10-talet. 00-talet har dock passerats och kan tillbakablickande börja utvärderas på många sätt. Här följer modetrenderna vi helst vill glömma.

5. Svettbandet som armband
Det känns som att den sistaplatstagaren inte behöver särskilt mycket mer presentation. Hittas fortfarande idag i marknadsstånd utspridda över hela Sverige, men jag tror inte det är någon som fortfarande bär dem utanför en sportstadion. Jag hade nog de flest kulörer man kan tänka sig.

4. Den svarta kavajen över en hoodietröja
För det första. Uttrycket svart kavaj bör endast få sägas i sammanhanget "kavajdelen av den svarta kostymen". Svart kavaj ska inte bäras vid annat än vid högtidstillfällen och möjligtvis mer formella affärsmöten, i alla fall enligt min mening. Under 00-talet valde man att ta förbiseendet av detta ett steg längre. Det räckte inte att ha svart med icke-matchande byxa, det räckte inte heller att bara ha en t-shirt under. Många valde, att matcha sin svarta kavaj med en hoodietröja under. Jag vill mig minnas att jag matchade flitigt en klarblå hoodie och en svart kavaj. runt 2004. Det här är ingenting jag är stolt över. Pionjär: Bam Margera?

3. Trekvartsbyxan
Trekvartsbyxan bars ofta med remmen åtdragen nertillvaden så att benen fick litet av en ballongform. Materialet var av den typen att man förleddes tro det vara vattentätt, men i själva verket värdelöst för det ändamålet. Ett lätt prasslande ljud kunde höras när man under somrarna rörde sig fram i dessa. Levde något för länge kvar i golfsammanhang men ses idag oftast på byggarbetare. Mina var vita.

2. Skrynkelskjortan
Skjortan som serverades ihopsnurrad i en korv satt slimmad och var skrynkligare än en 180-åring. Texturen skulle med fördel se ut som ett ihopskrynklat papper. Jag tror inte att trenden hann vara särskilt länge efter att den kom ut i affärerna runt 2001-2002 och den kommer inte direkt vara saknad. Min första var ljusbrun med vita och blå ränder.
(Bilden lyckas inte riktigt uttrycka skjortan från 2001-2002:s sunkighet. Till och med internet har valt att eliminera alla spår av dess existens)

1. Plattången för män
00-talet innebar något av en renässans för manlig fåfänga och ordet metrosexuell fick spridning som aldrig förut. Förutom kling i kassan för diverse hud- och ansiktisprodukter började även vi män använda plattången. Det som tidigare kallades för hockeyfrilla utvecklades, modifierades och stack iväg i flera olika avarter. Självklart hakade jag på de flesta av dessa. Ungefär såhär kunde frisyrerna se ut:

(Maria Rooth, en av Sveriges damhockeys främsta hakade också på, samt Karl Martindahl, en av pionjärerna?)

/AL

Se även Davids skugglista på samma tema.

Viner under hundralappen

Våren stundar i Uppsala. Parkerna kommer snart att vimla av studenter med picknickkorgar, utlagda filtar och engångsgrillar. Eftersom vårkvällarna tenderar att bli lite kallare än sommarkvällarna tycker jag att det lämpar sig bättre med en flaska gott rött vin än en kall öl. Att välja viner "efter etikett" eller efter systemets cirkeldiagram är dock ungefär som att spela rysk roulette. Därför tänkte jag dela med mig av mina bästa tips på röda viner under hundralappen.


5. Rawson's Retreat (Australien)
Ett säkert kort och ett allround vin. Något parfymerat men om man inte har något emot det kommer det här göra sig bra under de lite varmare vårkvällarna med sin fruktiga smak. Ett Shiraz Cabernet som passar både till grillen, häng, och studentskivan. Pris på systembolaget: 75 kr.


4. Monti Garbi (Italien)
Ett till fantastiskt ripassovin som trots ett nära gemensamt urspung skiljer sig mycket från nedan nämnda Campolieti. Ett bra tips är ta med sig båda ut en kväll och prova mot varandra. Monti Garbi är ett något strävare, något noblare vin än det fruktiga Campolieti. Vilket man föredrar är förstås en smaksak. 99 kr på systembolaget.


3. Cigarra (Portugal)
Detta portugisiska vin är ett ett av de mest prisvärda på systembolaget. Det är ett kryddigt Shiraz Tinta Barroca som lämpar sig väl till grillat kött eller till libanesisk plockmat. Priset ligger på 65 kr. Ett bra studentvin.

2. Campos de luz (Spanien)
Mera av ett pratvin för sena förtrogna samtal när de flesta picknickgästerna har dragit sig vidare. Druvan heter garnacha och är oftast den druva som Châteauneuf-du-Pape-viner till stor del består av. Otroligt mycket vin för pengarna (49kr!). Av många även detta kallat systembolagets mest prisvärda vin. Enligt min mening det mest prisvärda.


1. Campolieti (Italien)
Ripassovinerna kallas ibland för Amarone-light. Det här är en av systembolagets trevligaste som håller mycket hög kvalitet för de 95 kr du får lägga. Härligt kryddigt och passar perfekt till den välmarinerade fläskytterfilén, eller till goda ostar. Ett av mina personliga favoriter i den här prisklassen.
/AL

Quentin Tarantino-karaktärer

Det kan lugnt sägas att Quentin Tarantino har en förmåga att skriva oförglömliga karaktärer och att rollfördela dem till precis rätt personer. Han har gjort ett stort avtryck i filmhistorien genom att släppa lös alla galna figurer i sitt huvud. Jag har försökt att i första hand bara bedöma karaktärerna, inte skådespelarinsatserna. Men självklart kan en bra prestation göra en karaktär bättre. Listan begränsas till att ta med max en karaktär per film.

5. Wayne Gale (Robert Downey Jr., "Natural Born Killers", 1994)
Jag kunde inte utelämna den blodtörstige journalisten som rycks med i Mickey och Mallory Knoxs busstreck tvärs över USA och skuggar varje steg de tar. Reportern för American Maniacs är kanske mest galen av alla.


"So tell me Mickey? Any regrets? I mean, three weeks, fifty people killed... not too cool Mickey."

4. Bill a.k.a. Snake Charmer (David Carradine, "Kill Bill: Volume 2", 2004)
Han är väldigt tragisk. Ändå är det är en sådan där karaktär som man tycker synd om i slutet fast man inte borde. Det måste vara för att han har så bra dialoger – allt han säger låter så otroligt intressant och sant. Jag vill gå ner och slåss med svärd mot honom på sandstranden i månskenet bara för att hans förslag lät så övertygande.


"Now remember, no sarcasm, no back talk. At least, not for the first year or so. You're gonna have to let him warm up to you. He hates Caucasians, despises Americans, and has nothing but contempt for women. So in your case... it might take a little while. Adiós."

3. Mr. Blonde (Michael Madsen, "Reservoir Dogs", 1992)
Att välja mellan karaktärerna i Reservoir Dogs är inte det lättaste. Det beror nog på vilken typ av filmtittare du är. Den känslosamme gillar Mr. White och cynikern håller Mr. Pink som favorit. För mig var Mr. Blondes tortyrdans filmens magiska ögonblick (det gör väl mig till sadisten). Han var inte rädd för att åka fast, eller att inte få information ur sitt offer. Han tänkte bara på K Billy's Super Sounds of the 70's Weekend.


"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

2. Col. Hans Landa (Christoph Waltz, "Inglourious Basterds", 2009)
Judejägaren är hotfull och brutal, och borde vara en motbjudande karaktär. Men han är också lättsam, charmig och rolig, vilket gör att en hatkärlek växer fram. Ruskigt välkomponerad karaktär, men den höga placeringen är mycket tack vare Waltzs insats.


"Oooh, that's a bingo!"

1. Jules Winnfield (Samuel L. Jackson, "Pulp Fiction", 1994)
Det här rankar jag som det bästa Samuel L. Jackson har gjort. Förmodligen också det bästa han kommer att göra. Inte för att han tappat sin talang under åren, utan för att ingen kommer skriva en lika bra roll till honom igen. Han spelar Jules, en hitman som går från att i början av filmen vara en cool hänsynslös jävel till att bli en ångerfull jävel. Kanske är det hans citerande av bibelverser som gör det, kanske är det hans plånbok, kanske är det hans starka känslor om betydelsen av en fotmassage.


"Oh, you're ready to blow? I'm a mushroom cloud layin' motherfucker, motherfucker. Every time my fingers touch brain, I'm 'Super Fly T.N.T.', I'm 'The Guns of the Navarone'!"


/DN


Chuck Norris-fakta

Chuck Norris är en amerikansk actionskådis och kampsportare. Vad du kanske inte visste är att han dessutom är världens hårdaste människa. Här kommer en lista över hans häftigaste egenskaper.





5. Chuck Norris doesn't wear a watch. He decides what time it is.



4. If you want a list of Chuck Norris' enemies, just check the extinct species list.



3. When Chuck Norris does pushups, he doesn't push himself up. He pushes the Earth down.



2. They once made a Chuck Norris toilet paper, but it wouldn't take shit from anybody.



1. When Chuck Norris falls in water, Chuck Norris doesn't get wet. The water gets Chuck'd.


/DN


Frontmän som gick solo 2010

2010 var året då massor av pop/rock-sångare kände att de behövde "ta en paus" från sina band och "göra sin egen grej". Här är de som lyckades bäst.

5. Kele (Bloc Party) – The Boxer
Kele Okereke gör någon slags mörk klubbmusik, och försöker kombinera det med riktiga texter. Du kommer bli besviken om du tror att det här kommer låta som Bloc Party, och du kommer bli besviken om du tror att albumtiteln lovar ett sound likt Simon & Garfunkel.
Bästa rad: "I used to want to rule the world, but now I just get by. Shoot an arrow to the sun, or as far as it can go" ("The New Rules")
Bästa låt: "Everything You Wanted"



4. Brandon Flowers (The Killers) – Flamingo
Flowers soloprojekt påminner om vad som har varit fel med Killers musik de senaste åren. Men om du gillar bandets nya glamrockiga material kommer du gilla det här – det låter nämligen exakt likadant, med ett lite neddraget tempo.
Bästa rad: "Rolling river of truth, can you spare me a sip? The holy fountain of youth has been reduced to a drip" ("Playing With Fire")
Bästa låt: "Crossfire"



3. Julian Casablancas (The Strokes) – Phrazes For The Young
Mitt under fansens förväntan och längtan efter Strokes nya album, vågade Casablancas göra något helt annorlunda än Strokes. Mitt intresse för bandets nya album är noll och ingenting - istället hoppas jag bara på Casablancas och Albert Hammond Jr:s solokarriärer.
Bästa rad: "We're in a race against time, and time might be winning" ("Left & Right In The Dark")
Bästa låt: "Left & Right In The Dark"



2. Andreas Söderlund (Niccokick) – Daustralien
Samma energi i gitarrkaoset som i Niccokick, men nu ensam och på skånska.
Bästa rad: "Smitta mig med det du har, jag vill va sjuk med dig" ("Jag Vill Va Sjuk Med Dig")
Bästa låt: "Sjunka Under Jorden"



1. Jónsi (Sigur Rós) – Go
Lite av charmen med Sigur Rós är ju de isländska texterna, som man inte fattar ett ord av men ändå låter så rätt. När Jónsi byter till engelska låter hans falsettsång minst lika bra, och musikarrangemangen står fortfarande i centrum. Minimalistiskt är helt fel ord.
Bästa rad: "Tie strings to clouds. Make your own lake, let it flow" ("Go Do")
Bästa låt: "Go Do"



/DN


Second hand-butiker i Uppsala



(Väska från Ruth & Raoul)

Eftersom vi är en Uppsalablogg vore det inte mer än rätt att börja med en lokal lista. Uppsala är en stad som vimlar av bra second hand-butiker i de flesta olika prisklasserna. Det finns mycket att ta hänsyn till i valet av vilka som är bäst. De tre främsta urvalskriterierna är i alla fall: a) pris b) urval c) atmosfär.

5. Sirius loppmarknad stureg. 5
En butik för främst konnässörer. Mycket skrot men med en hög omsättning av prylar, priserna är det stora utropstecknet. Här fyndas med fördel böcker, porslin och möbler, men man får vara beredd att ta på sig spanarglasögonen. För studenter med mycket papper kan det nämnas att pärmar säljs för en femma eller så.
Senaste kap: blå/gul/grå-rutig sommarkavaj för 30 kr.


4. Myrorna, kungsängsg. 20
Ofta ett säkert kort, men med det stora pluset att de har en egen designerhörna. Mycket kläder givetvis, damskor men även en del bra konst. De har gjort vissa ansträngningar för att fånga atmosfären men har en bit kvar. Minus, ibland omotiverat höga priser och bara studentrabatt om man handlar över 300 kr.
Senaste kap: Hugo Boss-Tweed för 85 kr


3. Helping hand kungsängsg. 20
En relativt nyöppnad second hand, som har prickat atmosfären med en tilltalande interiör som inramas av rispande snurr från en LP-spelare. Priserna är på kapnivån och det är framförallt kläder man hittar.
Senaste kap: Smoking för runt 150 kr.


2. Ruth och Raoul vintage second hand sysslomansg. 14
Uppsalas bästa urval av vintagekläder. Kolla särskilt utbudet på flugor och portföljer. Minus, priset ligger på nivån för seriösa second hand-shoppare.
Senaste kap: aftonväska från 1920-talet till min flickvän för någonstans runt 200 kr.


1. Mötesplats Kupan danmarksg. 20
Det är fyndfaktorn som får kupan att placera sig på första plats. Oavsett vad du letar, förstahandsutgåvor av böcker, antika möbler, konst eller högtidsklädsel/festklädsel så hittas vassaste klippen här. Exempelvis har jag under åren hittat mina 1940-tals emmafåtöljer och en signerad tavla av Tällbergskonstnären Stina Sunesson där för pinsamt låga summor. Dessutom 10 % studentrabatt.
Senaste kap: Full frack för runt 500 kr.

/AL

RSS 2.0