Krigsfilmer från Hollywood

Vad är krig bra för? De inspirerar i alla fall grymma filmer. Jag började lista mina favoritkrigsfilmer, men upptäckte snabbt att jag var tvungen att bryta ned listan i flera kategorier. Först ut är filmerna som skrivits till den stora massan.

5. Rädda Menige Ryan (orig. Saving Private Ryan, 1998)
Spielbergs brutala och realistiska öppningsscen där de amerikanska soldaterna stormar Omaha Beach i Normandie på dagen D är den kanske mest imponerande krigsscenen någonsin. Scenen är så realistisk att du kommer sitta i tv-soffan och ducka för kulorna. Tyvärr så tappar filmen rejält efter landstigningen i Normandie, och blir en orealistisk film där tyskarna målas upp som idioter (t ex fällan i slutet som stridsvagnarna blint rullar in i) och där de amerikanska soldaterna mest fokuserar på att dra tuffa skämt mitt i stridens hetta.


"I just got the wind knocked out of me"

4. Full Metal Jacket (1987)
En mörk film om hur soldater reagerar under hög press. Kubricks skräck-satiriska (anti)krigsfilm ger oss hans syn på hur militären förvandlar vanliga människor till mördarmaskiner. Första halvan på "boot camp" ägs helt och hållet av Gunnery Sergeant Hartman. När soldaterna sedan skeppas ut till Vietnam gör du dig själv en tjänst om du spolar tillbaka och ser första halvan igen.


Se 0.25–1.00

3. Black Hawk Down (2001)
Jag har inte sett något bättre om modern krigföring, med alla taktiska svårigheter den urbana miljön för med sig. Jag kan hålla med folk som säger att filmen visar upp en ganska vidrig människosyn (typ som att kalla den somaliska fienden för "skinnys"), men denna avhumanisering av fienden får ändå poäng för trovärdighet.
 


2. Letters From Iwo Jima (2006)
Vi har sett filmer där amerikaner slåss mot japaner. Vi har sett filmer som visar hur mycket stolthet och ära betyder för den japanska armén. Men vi har aldrig förr sett en Hollywood-film framställa den japanska fienden så human som här. Letters ska förstås helst ses i samband med (direkt efter) Flags Of Our Fathers – att se de strategiska besluten och de stora slagen från båda perspektiven är något vi inte är vana vid. Filmen visar det absurda motståndet från en stolt armé som är på väg mot en oundviklig död. Se särskilt den gripande scenen när en grupp soldater begår "ärofyllda" självmord med sina handgranater, en efter en. Horrific.



1. Apocalypse Now (1979)
De flesta av oss har inte känt lukten av napalm på morgonkvisten, men vi älskar ändå lukten eftersom den påminner oss om den här fantastiska filmen om en ensam mans resa genom det galna Vietnam. Det här så mycket mer än en krigsfilm – det är en psykologisk och filosofisk film om människans ondska. På sina håll överdriven, men filmen gör inget anspråk på att vara en korrekt skildring av Vietnamkriget (nej, man surfar inte i en hot zone). Ett av de mest oförglömliga sluten i filmhistorien.



/DN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0