Filmregissörer

Ett nytt inslag på Top V lanseras idag. En lista där båda författarna signerar och alltså gemensamt utarbetar. Den har föranletts av kompromisser, raseriutbrott, tårar, försoningar och skratt. Men äntligen är den klar. Stora namn har petats ut och listan är förstås subjektivt skriven. Genier som David Lynch har därför utelämnats. Top V ger er: de bästa filmregissörerna.

5. Christopher Nolan
Med en förhållandevis kort karriär är Nolan kanske lite oväntad på listan. Men vi vill be er sänka ögonbrynen och stänga munnen. Han har tagit 2000-talet med storm och gjort actionfilmer som faktiskt kräver att man tänker lite. Det är omöjligt att kolla på Inception utan att efteråt börja diskutera om det du såg verkligen hände. Och långt innan det blev uttjatat med en twist i slutet, så gjorde han baklängesfilmen Memento med twisten i början (men med aha-upplevelsen i slutet). Och när han tog sig an Batman, så gick han in djupare på karaktärerna än någon annan gjort tidigare och resultatet blev så mycket mer än bara en actionfilm om en serietidning.
Bästa regi: Memento



4. Bröderna Coen

Joel och Ethan Coens filmer är inte för alla. De har en ganska märklig mörk humor som hänger över deras filmer (de flesta är komedier). Coens filmer är väldigt konstiga, roliga, tragiska, briljanta och framförallt väldigt olika. På 90-talet regisserade de Fargo som vann en massa oscars, och The Big Lebowski som inte vann någonting men har blivit en kultklassiker. På senare år gjorde de No Country For Old Men, och då sprutade det oscars igen. Direkt efter kom deras svar (en ny pucko-film) i och med Burn After Reading.
Bästa regi: No Country For Old Men



3. Wes Anderson
Allt han rör blir kult. Många säger att hans filmer är konstiga bara för konstighetens skull, men han gör originella filmer som berör. Han gör inga blockbusterfilmer för den stora massan, utan han gör filmer med karaktärer som verkar verkliga och som gör val som man tror på och avslutas med en låt som man känner att ”ja, där satt den”.
Bästa regi: The Darjeeling Limited



2. Quentin Tarantino
Tarantino måste ju vara en riktig bionörd. Hans filmer är fyllda av referenser till egna och andras filmer. Det märks i de långa dialogerna, de perfekta soundtracken och den fiffiga rekvisitan. Ta som exempel sättet Tarantino driver med Steve Buscemis ovilja i Reservoir Dogs att dricksa, genom att i Pulp Fiction låta honom spela en servitör. Det är de här småsakerna som gör det – Tarantinos egen passion för film får oss att bli passionerade för hans filmer.
Bästa regi: Pulp Fiction



1. Stanley Kubrick
En av de sakerna som petar fram Kubrick till förstaplatsen var hans förmåga att bemästra alla typer av genrer. Hans mästerverk sträcker sig från The Shinings skräck till Dr. Strangeloves satir till 2001: A Space Odysseys sci-fi till Full Metal Jackets antikrigsfilm till The Killings kriminaldrama. Han lät aldrig kontroverser stå i vägen för en bra historia, och kanske är det därför han aldrig vann någon oscar och kanske är det därför A Clockwork Orange än idag är förbjuden att visas i Storbritannien.
Bästa regi: A Clockwork Orange



/AL & DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0