Värsta sommarjobben

Sommaren är i full gång och studenterna lyser med sin frånvaro på Uppsalas gator. De flesta har åkt tillbaka sina hemkommuner för att kunna ha några extra tuss att köpa mat (läs sprit och bakiskebab) för. Här följer en lista på de jobb jag helst inte skulle vilja ha. En del är empiriskt upplevda, en del inte, vilket kanske kommer framgå.




5. Greenkeeper på golfbana

Ett extremt vanligt sommarjobb för unga och som golfspelare kan jag inte annat än slå ett slag (om ni ursäktar ordvitsen) för deras betydelse av välansad bana. MEN, det måste också vara ett av de mest otacksamma jobben. För det första förläggs ju jobbet inte nattetid vilket innebär att man måste klippa golfbanans gräs samtidigt som folk spelar. Med andra ord garanteras alltså oräkneliga verbala våldtäkter från medelålders övre-medelklassmän som tycker att man är i vägen. Allt detta sker dessutom under ständigt dödshot av golfbollar flygande runt huvudet som kulor från en kalashnikov på crystal meth. Troligast att bli utskälld av: Se ovan

'

4. Köra glassbil

Alla jobb har självklart sina kvaliteter. Och visst kan det verka som en idyll att glida runt i en bil packad med valutan som värderas högst under det kvartalet på året, glass. MEN slalomkörning kring hav av barn som springer i färdriktningen, och en jingel som säkerligen inte ses lika charmig eller nostalgisk efter sådär 40000 spelade gånger. Bilen pajar någonstans på en grusväg mellan ingenstans och ingenstans, i en skog, där det inte finns mottagning på mobilen... Hela lönen går åt att betala skadan på bilen du ådrog dig efter att du råkat köra in i en lyktstolpe då du försökte vända det ljusblåa åbäket. Troligast att bli utskälld av: Föräldrar som någon glassbilschaufför någon gång för något år sedan sålde för dyr glass till deras barn.

'

3. Premiärminister i Grekland

Det är alltid roligt med utmanande jobb på sommaren. Att nyttja den tid då man förväntas tjäna pengar med att faktiskt lära sig något är självklart en lyckad kombination. MEN att få jobbet som premiärminister i Grekland är lite som att sommarjobba på ett skepp där bara masten sticker upp ovanför vattenytan. "I den här pärmen står allt du behöver veta. Vi ses igen i augusti!"- är allt Giorgos Papandreous säger innan han springer iväg och tar första bästa färja.. nej just det den trafiken är avstängd... roddbåt, och sätter av mot Cypern. Troligast att bli utskälld av: 11 miljoner greker, Europaparlamentet, Europarådet, Europakommissionen, Frankrike, Tyskland, IMF, AMS PRO... I stort sett alla!

'

2. Julgransförsäljare med provisionsbaserad lön

Ett sommarjobb tas i 90-95 % av fallen för att pengar ska tjänas. Det kan därför vara klokt att se upp för jobb som innebär att du får betalt efter hur mycket du har sålt. Visst kanske det är några som gärna vill vara ute i god tid, men någonting säger mig att julgranar inte säljer som smör (glass är kanske bättre illustrerande mejeriprodukt i det här fallet) under sommarmånaderna. Hör du till de 90-95 % som vill tjäna pengar, välj ett annat jobb! Troligast att bli utskälld av: Den stackars sate som köpte en julgran för att någon vecka senare inse att den aldrig kommer hålla fram till jul då den redan lagt alla sina barr i en grönbrun matta på golvet.

'

1. Svartjobb av vilket slag som helst

Det kanske känns lockande att få jobba svart och slippa skatta, mindre krångel med papper och pengar rakt i hand. MEN att vid slutet av de tre arbetade månaderna få höra från chefen att han aldrig har sett mig tidigare och prompt påstår att den här människan aldrig har jobbat för honom innebär 1. slöseri med Tid (sommartid dessutom, den bästa av tider) som aldrig kommer tillbaka, 2. En sargad kropp och ett sargat psyke som aldrig hann återhämta sig efter terminens gny 3. att man potentiellt är ännu fattigare än innan. Troligast att bli utskälld av: Skatteverket, LO och andra organisationer med socialistisk värdegrund.

/AL


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0