Hemlagat

Så här tänker jag: hemmalagat är nuförtiden till väldigt liten del hemmalagat. Det flesta komponenter till en måltid, allt från köttbullar och såser till wokblandningar är färdiggjorda och redo att värmas eller ätas som de är. Det är jäkligt synd för det betyder 1. att vi tror att saker ska smaka som det konstgjorda. Vi vänjer oss alltså med smakämnen istället för riktiga smaker. 2. man tappar glädjen av att göra det själv vilket inte är så komplicerat egentligen. Därför tänkte jag lista de fem komponenter vi måste ta ner på jorden för att våga laga maten själva istället!

5. Majonnäs (Hamburgerdressing och aioli)
Majonnäsen används till mycket i matlagning och köps nästan alltid på tub eller ännu vulgärare på burk. Majonnäsen är också basen till bl. a den klassiska hamburgerdressingen max-style, aiolin, currydressing som has på köpmackorna etc. Det är fruktansvärt enkelt att göra en egen. blanda en äggula med 1 tsk fransk senap och några droppar vitvinsvinäger. Sedan är det bara att vispa ner en neutral olja exempelvis raps först droppvis och sedan lite i taget tills den blir tjock. Smaka av med salt peppar eventuellt lite citron och kanske mer av senapen/vinägern. En sats håller dessutom typ i två veckor. För hamburgerdressingen blanda sedan i ketchup, finhackad rödlök, bostongurka, vanlig senap och lite cremefraiche. För Aiolin krävs bara vitlök. För currydressingen curry och lite mango chutney.

4. Sushi
Man kan köpa färdig Sushi, eller så kan man göra egen sushi. Gör man egen är det vanligt att bara köpa troget alla ingredienser med blue dragon märket på. Men låt er ej luras! Sushiriset kan ersättas men vanligt grötris, som kostar hälften så mycket och risvinägern som sedan ska blandas i riset kan ersättas med vanlig vitvinsvinäger som de flesta har hemma. Det är så lite av det som man har i och dessutom så är det nästan ingen smakskillnad alls.

3. Marinad
Det finns massvis av grilloljor att köpa på butik och det finns färdigmarinerat kött. Men, det är fruktansvärt enkelt att göra en egen. De viktigaste ingredienserna är olja, vilken som helst och soya. Efter det är det ta det som finns principen som regerar. Citron, vilka kryddor som helst (dock inte alla på en gång kanske), sweet chili sauce, honung, peppar, vitlök etc. Nånting finns alltid hemma och för samtliga grejer på listan så är det grymt mycket roligare att kunna säga att man har gjort det själv.

2. "Tacokrydda"
På fredagar är det många hushåll som väljer "tacos", det otroligt svenska begreppet, till sitt fredagsmys, det kanske ännu svenskare begreppet. Till köttfärsen som av någon anledning nästan uteslutande används som proteindelen köps tacokryddning i mängder. Den kryddan är fruktansvärt enkel att göra själv eftersom den nästan uteslutande består av spiskummin. Så när du väl har stekt köttfärsen. Häll på spiskummin, rätt mycket, börja med en matsked och smaka av med mer. Pressa i en klyfta vitlök, lite salt, peppar och någon matsked sweet chili sauce, och cayennepeppar. Det är ungefär vad tacokryddningen innehåller och är mycket billigare att göra själv.


1. Pizzadeg
Studentpizzareceptet brukar beskrivas på göljande sätt. 1. Ta fram gula sidorna 2. titta under fliken pizzerior och välj en lämplig pizzeria. 3. Ring numret och beställ vad du vill ha.
En stor anledning till att man inte gör pizza själv tror jag är att man inte orkar göra den vanliga degen som tar rätt länge att göra. Men. Det finns en mycket snabbare deg, och som jag t.om. tycker är godare än den vanliga och bara tar 3 minuter att göra. klicka ner 50 g smör i en skål. Häll i ungefär 6 dl mjöl och smula sönder smöret samman med mjölet så det blir jämnt. Ta i en tesked bakpulver lite salt och blanda sedan i vatten, ungefär 2-3 dl. Sen är det bara att baka ut den och you're good to go!
'
/AL

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0