Krigsfilmer utanför Hollywood

Som en planerad uppföljare till min lista om krigsfilmer från Hollywood, släpper jag nu fram de icke-amerikanska filmerna.

5. Vinterkriget (orig Talvisota, 1989)

Vänta dig inte någon lättsam underhållning till fredagsmyset. Nej, under 3,5 långa timmar ryms mest skildringar om meningslös väntan, explosionsdöd och begravningar. Otroligt bra film om misär.



4. Infödd soldat (orig. Indigènes, 2006)
Filmen om soldaterna som under andra världskriget värvades från Frankrikes kolonier i Afrika och slogs med en häpnadsväckande patriotism för ”sitt” land som de aldrig sett och som behandlar dem som skit. Handlingen går hand i hand med Saving Private Ryan, men jag kollar hellre på ”Vive la France” än ”God bless America”.



3. Okänd soldat (orig. Tuntematon Sotilas, 1955)
Också en väldigt realistisk film med mycket kyla, ångest och segervilja. Innehåller en rätt cool stridsscen där kameramannen tar en handhållen kamera och ur ”dokumentärperspektiv” filmar framryckningen. Rullen är från 1955 så man får se den med det i huvudet, men den är ruskigt bra för sin tid och är en riktig klassiker. Finns visserligen en version i färg från 80-talet, men den här är så mycket bättre. Känns dock som att man tappar lite om man inte är finländare, eftersom finlandiafaktorn är väldigt hög.



2. Stalingrad (1993)

Den tyska filmatiseringen av slaget om Stalingrad, där en miljon människor dog, är en av de mest realistiska (råa och brutala) krigsfilmerna som gjorts. Efter att du sett den här så märker du hur kass Enemy At The Gates är (om du inte redan insett det). Tittaren får hänga med ner i skyttegravarna och se hur allting sakta men säkert går käpprätt åt helvete.



1. Das Boot (1981)

Den här filmen visar vilken dålig kombination klaustrofobi och ovisshet kan vara. Fördelen med att se en film om andra världskriget som inte är amerikaniserad är att filmen visar upp de tyska soldaterna som riktiga människor, inte som ariska monster. Den är dessutom roligare än man kan tro.  Vissa kallar den långtråkig, jag kallar den tillräckligt lång för att kunna ge en realistisk syn på livet i en tysk u-båt. Om du ser 5-timmarsversionen kommer du tycka att 3 timmar är för kort.



/DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0